torstai 6. helmikuuta 2014

Onnistunut internetmarkkinointikampanja



Monet markkinointikampanjat ihastuttavat tai vihastuttavat kun ne näkee, mutta harvemmin ne jäävät pitkäksi aikaa mieleen. Itselleni mieleen painunut matkailumarkkinoinnin kampanja oli vuonna 2009 lanseerattu Queenslandin osavaltion turistitoimiston ”The best job in the world” -kampanja. Australia ja Queensland saivat kampanjan ansioista valtavati maailmanlaajuista huomiota.

Kuva: mundo resink

Kohderyhmä

Kaikki Australiaan matkustamisesta kiinnostuneet ympäri maailman. 

Tavoite

Virallinen tavoite oli lisätä kansainvälisesti tietoisuutta Suuren Valliriutan saarista, jotka olivat ennen kampanjaa suhteellisen tuntemattomia suurelle yleisölle Australian ulkopuolella. Tavoite oli saavuttaa mahdollisimman suuri kansainvälinen kattavuus ja huomioarvo. Tämä oli sosiaalisen median rynnistyskautta, jolloin haluttiin saada Queensland mahdollisimman suuren joukon tietoisuuteen. Ja siinä tosiaan onnistuttiin, koska kampanja sai maailmanlaajuista huomiota eri medioiden kautta.

Kampanja

Queenslandin osavaltiossa sijaitsevalle Hamiltonin saarelle haettiin hoitajaa (island caretaker) netissä ja sanomalehdissä ympäri maailman. Palkka puolen vuoden työstä oli 600.000 Australian dollaria. Tarjottu palkka oli suorastaan pöyristyttävä verrattuna siihen mitä työnkuvaan kuului: piti muistaa putsata uima-allas, ruokkia kaloja ja hakea posti sekä kirjoittaa blogia, ottaa kuvia ja pitää videopäiväkirjaa. Palkan lisäksi tuli upea asunto uima-altaineen.


Kampanjasta tiedotettiin työpaikkailmoitusten joukossa eri lehdissä ja työnhakuverkkosivustoilla eri puolilla maailmaa. Kampanjaa tarjottiin kansainvälisille uutistoimistoille ja -sivustoille ”hyvänä uutisena” aikana, jolloin työttömyys oli kasvussa eri puolilla maailmaa. Tämä mahdollisuus tehdä luova työhakemus houkuttelikin satoja tuhansia työhakijoita kaikkialta maailmasta. Verkkosivut olivat ositteesssa www.islandreefjob.com ja sivuilla vierailtiin 8.465.280 kertaa. Yli 600.000 haki työtä ja 35.000 henkilöä noin 200 maasta lähetti videon. Hakijat valittiin minuutin pituisen videon ja sen perusteella, miten paljon he saivat korkeatasoisia suosituksia ja julkisuutta työnhakuprosessilleen. Finalistien suosittelijoita olivat mm. talk show -isäntä Jay Leno, huippumalli Heidin Klum ja luontodokumenttien isä Sir David Attenbourgh. Kisan voitti brittiläinen Ben Southall, joka pääsi hoitamaan trooppista saarta Queenslandissa. Työ alkoi 1.7.2009 ja kesti 6 kk. Tästä voi katsoa Benin menestyksekkään työnhakuvideon: 
 
Kampanjan yhteydessä käytettiin paljon kuvia ja videoita, joiden avulla myös myytiin Australiaa maailmalle. Kampanja voitti useita kansainvälisiä markkinointialan palkintoja ja sai valtavasti mediahuomiota.  

Mittarit

Tällä kampanjalla haettiin julkisuutta ja haluttiin lisätä tietoisuutta alueesta. Eli seurattiin hakijamääriä ja sitä, kuinka paljon kampanjatietoa jaettiin eri medioissa. Kampanjan saavuttama mediakattavuus laskettiin yli satojen miljoonien Australian dollarien arvoiseksi. Markkinointikulut olivat miljoonaa dollaria. Laskettiin, että julkisuus tavoitti yli 40 % maailman väestöstä. Kampanja linkitettiin yli 200.000 blogiin. Sosiaalisen meidan lisäksi varsinkin television uutisohjelmat ottivat kampanjan näyttävästi esille. Tietenkin hakijamäärät olivat valtaisia ja niitä käytettiin mediassa, mutta tärkeitä mittareita olivat myös kasvaneet varaus- ja kävijämäärät sekä Queenslandin matkailutoimijoiden saamat uudet seuraajat sosiaalisessa mediassa ja vierailut heidän verkkosivuillaan. You Tuben sisällöntuottajien määrä kasvoi kampanjan ansiosta, sillä ihan uudet kohderyhmät kiinnostuivat lataamaan videoita You Tubeen. 

Konkreettisia tuloksia tuli myös muille kuin Queenslandin kohteille. Kampanjassa partnerina mukana ollut STA-matkatoimisto raportoi suuria varausmäärien kasvuja ympäri maailmaa, mm. Yhdysvalloista tehdyt varaukset nousivat 100 % ja saksalaisten varaukset 60 %.  


Jatko

Australian luonnon vaaratekijät nousivat esille aivan bloggarivuoden lopussa, kun Ben Southallia puri myrkyllinen meduusa. Hän kuitenkin selvisi siitä. Kampanja poiki uusia vastaavia, myös Australiassa. Tälläkin hetkellä Australian turistitoimistolla on bloggari jokaisessa osavaltiossa, kts. "The Best Jobs in the World" -sivusto. 

Tämä markkinointimuoto on saanut kovasti seuraajia, myös täällä pohjoisella pallonpuoliskolla. Esimerkiksi Finnairin Quality Hunters -bloggarit, jotka lentelivät ympäri maailmaa ja raportoivat kokemuksistaan ja Quality Hunters 2 -kampanja, jonka aikana Finnairin bloggarit keskittyivät lentokenttäkokemuksiin meillä ja maailmalla saivat myös huomiota ja samalla Finnair myös tarkkaa kuvausta asiakaskokemuksista. Nyt Finnairin Quality Hunters -ohjelmassa matkailun ammattilaiset keskustelevat tavallisten matkailijoiden kanssa. Mukana ovat yhä bloggarit ja nyt pidetään myös työpajoja eri sidosryhmien kanssa. Tällä kampanjalla on selvä jatkumo. 

Jo konkurssiin mennyt Spanair teki vuonna 2010 kampanjan nimeltä ”Unexpected Luggage”, jossa Kanarialle jouluaattona lentäneet saivat laukkuja odotellessan jokainen henkilökohtaisen joululahjan paketissa. Kaikki videoitiin ja video
levisi maailmalle sosiaalisen median ja muiden medioiden välityksellä räjähdysmäisesti. Spanair ei olisi millään saanut vastaavaa huomiota jollain muulla itse maksamallaan perinteisellä markkinointikampanjalla. Sääli vaan, ettei se Spanairia pelastanut.


Mikä oli kampanjassa hyvää


Queenslandin turistitoimiston kampanja sai osallistujat innostumaan ja osallistumaan. Se tarjosi heille elämyksen jo ennen finaalipaikkaakin! Todella hyvä esimerkki user engagementista, käyttäjien sitouttamisesta ja heidän kiinnostuksensa herättämisestä. Kampanja varmasti tavoitti erittäin laajan kohderyhmän, huomattavasti suuremman kuin mihin Queensland tai Working Holidaymaker -ohjelma olisivat voineet satsata perinteisten keinojen kuten televisiomainonnan avulla. Ja vielä jäi mieleenkin se, mikä kohde oli kampanjan takana.  


Miten olisin kehittänyt kampanjaa


Aika hyvin ovat hakusanaoptimointinsa tehneet: Kun kirjoittaa sanaparren ”the best job in the world”, päätyy Wikipedian tästä kampanjasta kertovalle sivulle ja heti sen jälkeen Australian sivuille. Jos se tehtäisiin nyt mukana olisi varmasti vielä vahvemmin sosiaalinen media ja sen kaikki eri kanavat, esimerkiksi Instagram. Queenslandin matkailutoimiston sivuilla on yhä vahvasti bloggarin läsnäolo ja kaikki kampanjan nähneet varmasti muistavat Queenslandin upeat maisemat. Ja Australian.
Miestäni kampanjaa jatketaan ja kehitetään yhä, nyt vain Australian laajuisesti. Bloggarit valitaan yhä videoiden perusteella. Bloggareihin voi olla yhteydessä Facebookin ja Twitterin välityksellä.






Hakukoneoptimoinnin ja konversion kehittäminen Matahari-hotellin sivuilla


Tutkailin balilaisen Matahari Beach Resort & Spa-hotellin verkkosivuja ja pohdin hakukoneoptimointia ja konversiota. Vertailin samalla Mataharin sivuja kilpailijoiden sivuihin, ihan benchmarkkausmielessä. Aikaisemmassa postauksessani aiheena oli hakukoneoptimointi, joten nyt oli mahdollista tarkastella sitä uuden esimerkin kautta. Seuraavassa ajatuksiani Mataharin hakukoneoptimoinnin ja konversion kehittämisestä.

Kuva: Graham Crumb
Mataharin hakukoneoptimoinnin kehittäminen


Alku näyttää ihan hyvältä. Laittaessani Googlen hakukenttään nimen ”Matahari Beach resort” saan ensin kaksi hakukonemainostajan linkkiä (Agoda ja Booking.com), mutta orgaanisissa hauissa hotellin omat verkkosivut ovat ensimmäisinä, vasta sen jälkeen tulee Tripadvisorin ja Booking.comin hakukoneoptimoidut linkit.
  1. Mataharin sivustoilla on paljon tekstiä, jossa toistuu hotellin nimi. Kaikissa oman sivuston URL-linkeissä on sanaparsi ”matahari beach resort and spa bali”.  Googlessa hakiessani tätä hotellia, tulivat hotellin omat sivut ensimmäisinä hakutuloksissa. Se on hyvä, sillä yleensä ihmiset suosivat orgaanisia hakutuloksia. Samoin jos hain ”beach and spa in bali” sain hakukonemainonnan kautta ensin Mataharin sivut ja myös orgaanisissa tuloksissa se oli kymmenen ensimmäisen joukossa.

    Huomasin kuitenkin, että jos hakee ”spa hotel in bali” tai ”spa resort in bali” tai ”bali luxury beach resort” ei Mataharia löydy, vaikka spa, resort ja luxury ovat vahvasti mukana hotellin teksteissä ja vastaavat todellisuutta. Voisi vielä siis näitä eri variaatioita lisätä avainsanalistaan, sillä kilpailijoiden (esim. Nusa Dua Spa Resort) löytyy kyllä myös näillä vaihtoehtoisilla hauilla. Kuitenkin ehkä jo pitkän hännän hakusanoiksi lueteltavalla haulla ” luxury beach spa gourmet resort bali” tulee Matahari kolmantena vastaan. Ei siis ihan huono tulos.  

    Lisäksi Googlessa tehdyllä haulla "site: matahari-beach-resort.com" tulee 93.500 tulosta, kun kilpailijan Nusa Dua -hotellin tulos on vain 40.400.
  2. Matahari viestittää heti aloitussivullaan tekstillä ja logolla, että se on menestynyt Tripadvisorin ranking-listoilla. Asiakkaat ovat antaneet hotellista hyviä palautteita ja vuonna 2014 hotelli on jälleen Tripadvisorin Traveller’s Choice listalla mukana. Hotellin sivuille on siis linkit Tripadvisorin sivuilta usemmasta paikasta, mikä lisää hakukoneoptimointia.

    Lisää linkkejä on paljon erilaisten nettivaraamojen sivuilla kuten myös saksalaisten matkatoimistojen sivuilla ja Mataharin alueella olevan Werner Lau -sukelluskoulun sivuilla. Werner Laun kautta taas saavutetaan saksankielisten maiden asiakkaita vielä laajemmin.

    Kehitysehdotuksena voisin pyytää Mataharin huolehtimaan siitä, että kaikki hotellin arvovaltaiset yhteistyökumppanit linkittäisivät sivut omille sivuilleen, jotta hakukoneet löytäisivät sivut vielä tehokkaammin. Löysin sivuilta jopa kehotuksen linkittää sivut omiinsa:
    "Linking the complete Matahari Beach Resort & Spa website with all HTML-pages included, to third party websites is not subject to prior approval, but is rather encouraged.”

  3. Mataharin erittäin sosiaalisen ja seurallisen johtajan (tai hänen erikseen tehtävään osoittaman henkilön) tulisi kommentoida wellness-aiheisia kansainvälisiä (suurin osa asiakaskunnasta tulee Saksasta, Ranskasta ja Iso-Britanniasta) blogeja, kutsua näitä bloggareita tutustumaan Mataharin tarjontaan ja pyytää mahdollisuutta antaa joogagurunsa kirjoittaa vierailevana bloggarina joihinkin valituista blogeista. Näin saataisiin lisää Mataharin sivuille sisääntulevia laadukkaita linkkejä ja hakukoneoptimointi parantuisi edelleen.  

  4. Sivujen sisäiset linkitykset puuttuvat kokonaan. Se on harmi, sillä mitä enemmän näitä sisäisiä linkkejä olisi, sitä paremmin sijoittaudutaan hakukoneissa ja sitä enemmän kävijät voivat itsekin aktivoitua viettämään aikaa sivuilla. Sivun leipätekstiä on helppo linkittää, esimerkiksi hierontapakettitarjoukset voisi linkittää hierontaesittelyihin käyttäen avainsanoja ”resort spa” -hoidot. Täten kävijät viettäisivät pidemmän aikaa tutkaillen eri pakettien eroja ja eivät olisi niin kärkkäitä siirtymään tutkimaan Balin muiden hotellien tarjontaa menemällä seuraaviin listauksiin Googlen hakutuloksissa. Näin hakukoneet bongaavat taas avainsanalinkit ja iloitsevat sivuilla vietetystä pitkästä ajasta, ja optimointi sen kuin paranee.  

  5. Sivujen otsikoinnissa ja kuvien nimeämisessä sekä tekstin laadussa on vielä parannettavaa. Hotellin nimi ei tule tarpeeksi esille, eivätkä sanat luxury, spa, beach, gourmet, resort. Näitä voisi viljellä laajemmin sivujen otsikoissa ja tekstissä, jotta hakukoneet löytäisivät avainsanat entistä paremmin.

No löytyihän hakukoneoptimoinnistakin sentään jotain viilattavaa. Käännetäänpä katse sitten Mataharin konversion puoleen.


Kuva: Just chaos
Mataharin konversion kehittäminen


Konversio kertoo sen, missä määrin sivulla vierailu muuttuu ostopäätökseksi. Konversiota tapahtuu ostoprosessin eri vaiheissa uutiskirjeen tilaamisesta itse varaukseen. 

Konversion kasvattaminen on tärkeimpiä internetmarkkinoinnin tavoitteita ja sitä pitää voida mitata. Jos tavoitteena on saada konversioaste 3 %, niin sataan varaukseen tarvitaan 3334 käyntiä Mataharin sivuille. Huomasin heti, että Mataharin sivustolta puuttuu joitakin konversiota lisääviä elementtejä.
  1. Mataharin sivustoilta puuttuvat monet hyväksihavaitut konversiokeinot. Ainoastaan se viimeinen ja tärkein konversiota lisäävä asia on mukana sivuilla: Jo aloitussivuilla ja jokaisella muullakin sivulla oikeassa reunassa on pieni varauskenttä. Mataharin kannattaisi ehdottomasti tehdä tästä varausmahdollisuudesta suurempi ja selkeämpi. Nyt väritykseltään hailakan harmaa nelikanttinen boxi kuvan ja osoitekentän välissä ei ihan hirväesti saa ostohinkua heräämään. Booking.comin tapaan olisi syytä laittaa varausmahdollisuus heti vasemmalle ylös isoon laatikkoon ja käyttää kirkkaita värejä. Jos kerran satsataan vain yhteen konversiokohtaan, niin ainakin se pitää hoitaa kunnolla.

    Booking.comin sivuilla konversio menee kohteen ja halutun majoitusajan syöttämisen jälkeen: "etsi" > (ja kun valitset hotellin kehoitetaan) "varaa nyt" ("sait parhaan hinnan", "saat vahvistuksen heti"). Näytöllä näkyy pieniä laatikoita, joissa kerrotaan, koska viimeisin varaus hotelliin tehtiin ja kuinka monta muuta katselee sivuja kanssasi juuri nyt. Pieni painostus on tehokasta, ja moni päätyy etsimisvaiheesta nopeasti varaukseen, jotta varmasti saa huoneen hyvällä hinnalle ennen kuin joku muu ehtii sen napata. Mataharin kannattaisi ainakin tehdä varausmahdollisuudesta houkuttelevampaa. 

    Nykyään matkoja suunnitellaan ja varataan kaikenlaisilla laitteilla, joten jos joku päätyy mobiililaitteilla Mataharin sivuille, huomaa hän nopeasti, että sivuja ei ole niille suunniteltu. Samalla kun muuttaa tämän varausmahdollisuuden selkeämmäksi, voisi Matahari myös tehdä sivuistaan mobiililaitteille sopivat, jotta varaus onnistuisi helposti tabletilla tai miksei älypuhelimellakin.  

  2. Konversiota kannattaa kuitenkin kasvattaa myös muilla keinoin. Alkuun näyttäisi siltä, että Matahari ei tarjoa mahdollisuutta tilata uutiskirjettä. Sellainen mahdollisuus tulisi tuoda selkeästi esille, mutta mitä Matahari tekee: hautaa uutiskirjeen tilauslomakkeen verkkosivujensa alimpaan nurkkaan. Olet tehnyt suuren saavutuksen, jos sen sieltä löydät. Ei lainkaan käyttäjäystävällistä. Uskoisin, että suurin osa kävijöistä ei löydä lomaketta. Lisäksi Matahari ei kysy lomakkeessa muuta kuin asiakkaan titteliää, nimeä ja emailia. Varsinkin kiinnostuksesta wellness-hoitoihin ja muihin aktiviteetteihin voisi tiedustella jo tässä, jos  haluaisi mennä asiakassuhteessa eteenpäin. Jos asian haluaisi hoitaa oikein, olisi lomakkeen linkki jo aloitussivulla ja yhteystietojen lähettäjälle lähetettäisiin heti siltä istumalta kiitoskirje, jossa jo hehkutettaisiin Mataharin satumaista ympäristöä, tasokkaita hierontahoitoja sekä erinomaista ravintolaa. Stressaantunut eurooppalainen matkailija ei voisi vastustaa kiusausta varata oitis matka Matahariin.

  3. Mataharilla on Facebook-sivut, mutta mitään linkkiä niihin ei ole verkkosivuilla. Asiakas voi pitää Mataharia suorastaan reliikkinä ajoilta entisiltä ilman tätä sosiaalisen median logoa. Moni voisi haluta seurata Mataharin uutisia FB:n kautta ja ehkä kenties jonain otollisena hetkenä jonkun FB-hehkutuksen inspiroimana palata verkkosivuille tekemään se varaus. Taas konversiomahdollisuus menetetty.
      
  4. Koska kansainväliset wellness-asiakkaat ovat hyvin vaativia ja odottavat balilaiselta kylpylähotellilta paljon, olisi Mataharin tärkeää tarjota heille asianmukaista tietoa, jotain enemmän kuin mitä on tarjolla kilpailijoiden verkkosivuilla. Mataharin verkkosivuilla hieronnat on esitelty vain lauseella tai parilla, lisätietoina vain hinta ja kesto. Kaikkea ei pidä pitää vakan alla, vaan tällaisten huippuhoitojen sisältöä voisi mainostaa jo verkossa. Matahari voisi tarjota hierontapalveluistaan ladattavan ilmaisen e-oppaan, jonka avulla spa-matkasta kiinnostunut potentiaalinen asiakas voisi varmistua ostopäätöksestään. Hieronnasta ja balilaisista kylpylöistä kiinnostuneet haluavat saada yksityiskohtaista tietoa palveluista ja heihin tekisi vaikutuksen tyylikäs ja sisällöltään monipuolinen esite. Matahari sijaitsee viiden tunnin ajomatkan päässä lentokentältä, joten upealla ja hierontahoitoja hehkuttavalla oppaalla voisi olla ratkaiseva vaikutus ostopäätöksen syntyyn. Sitä voisi vielä korostaa tekemällä houkuttelevia bannereita erikoistarjouspaketeista. Nyt kaikki tarjoukset on hukutettu tarjoussivulle, esitetty tylsän harmaana nekin. Kuitenkin juuri nämä monipuoliset tarjouspaketit erottavat hotellin oman sivun edukseen Booking.com:ssa ja muissa mukana olevasta halvimmasta hinnasta. Jos hotelli haluaa tehdä hyvän katteen kauppaa, kannattaisi panostaa tarjosten esilletuontiin. (Alan epäillä, että Mataharin sivujen takana on joku tylsä saksalaisinsinööri, joka ei ymmärrä Balin matkailuvetovoimasta ja sen tuotteistamisesta yhtikäs mitään.)

  5. Yhteydenottolomake on piilotettu niin hankalaan paikkaan, etten aluksi edes uskonut koko lomaketta löytäväni. Se on piilotettu alaotsikon ”Services” alle, josta se löytyy vielä alaotsikon ”Services & Contact” alta. Yhteydenotto pitäisi tehdä helpommaksi, joten ihan etusivulle laittaisin linkin tähän lomakkeeseen. Toki etusivuilta löytyy email-osoite yhteystietojen joukosta, mutta kaikki eivät jaksa avata sähköpostia, vaan haluavat vain täyttää valmiin lomakkeen. Mitään muuta lomaketta sivuilta ei löydy. Miksi yritys haluaa tehdä konversion nostamisen näin vaikeaksi? 

Kun olin jo hyvän aikaa tutkinut Mataharin sivuja, totesin niiden olevan hakukoneoptimoinnin kannalta melko hyvät jo näin, konversion suhteen petrattavaa löytyy enemmän. Sivuja on paranneltu viime aikoina, sillä muistan aiemmilta käyttökerroilta sen, ettei varaus edes ollut mahdollista ja kaikenlainen tiedonhaku oli hankalaa. Ehkä olisi kannattanut valita joku aivan onneton verkkosivusto, niin olisi ollut paljon kehitysehdotuksia. Jotain löydöksiä tuli kuitenkin tehtyä, joten aina melko hyvääkin toteutusta voi jatkojalostaa.

P.S. Tässä Tnoozin artikkelissa kerrotaan muuten aika kivasti, miksi niin monen hotellin omat sivut jäävät varaustenkin suhteen kakkoseksi Booking.comin kanssa. Hyviä konversiopisteitä vaan on niin paljon Booking.comin sivuilla.


Nettibisnes

Tnooz



Kävijäseurannan tulkitsemisen aakkoset


Kävijäseurannan kautta saadaan tietää, miten kävijät käyttäytyvät sivuilla ja miltä sivustot näyttävät asiakkaan näkökulmasta. Sain tehtäväkseni tulkita kävijäseurantaraporttia. Valitsin valmiiksi annetun Analyticsin raporttipohjan, josta tein seuraavia havaintoja ja kehitysehdotuksia.

Mitä löysin ja miten tulkitsen?


  1. Käyntien hankinta. Suurin osa on löytänyt tiensä sivustolle orgaanisen hakukonehaun kautta. Eli sivut on mitä luultavammin optimoitu hyvin hakukoneita ajatellen. Ne löydetään. Kuitenkaan sivustoja ei ole täysin linkitetty muihin sivustoihin, mistä kertoo ”referral”-löytöjen ja sosiaalisen median kautta tulleiden käyntien suht pieni määrä.

  2. Poistumisprosentti, sivua/käynti ja käynnin kesto. Vaikka sivut löydetään, niillä ei viihdytä kauaa. Poistumisprosentit ovat korkeita (keskimäärin 77,5 % poistuu heti, ainoastaan uutiskirjeen kautta tulleista ”vain” 50 %), sivuilla vietetty aika lyhyt (1 min 22 s)  ja vierailija katsoo keskimäärin vain 1.57 sivua per kerta (sivun katselut/käynnit). Sivuston sisältö ei ilmeisesti ole houkuttava eikä koukuttava.
     
  3. Uusien käyntien suuri määrä. Sivuilla on liikennettä, sillä kävijöitä on ollut tutkittavana aikana 2810 ja he ovat tehneet yhteensä 3078 käyntiä sivuille. Sivuilla ei ole paljon kanta-asiakkaita, sillä melkein 90 % kävijöistä on uusia. Se tarkoittaa sitä, että sivut eivät kiinnosta toisen visiitin verran kovin suurta määrää kävijöistä. Sivuilta varmasti puuttuvat toimenpidenapit (CTA) ja mielenkiintoiset tarjoukset, jotka saisivat aikaan liidejä.

Kannattaa myös huomioida, että suurin osa kävijöistä käyttää tietokoneita. Kysymys kuuluu: eikö mobiiliversiota vielä ole ja siksi mobiililaitteilla ei haluta tutustua sivuihin?


Mitä tarttis tehdä ja mitä työkaluja käyttää?


Vastauksena edellisiin puutteisiin tarjoan kehitysehdotuksena työkaluiksi hakukoneoptimointia, tavoitteiden asettamista sekä konversion parantamista toimintapainikkeiden ja paremman sisällön kautta.

  1. Vaikka vierailijat päätyvät sivuille suoraan hakukoneen kautta, linkittäisin sivut kuitenkin paremmin. Ulkopuolisia linkkejä pitäisi saada blogeihin, toisiin verkkosivuihin ja sosiaalisessa mediassa käytäviin keskusteluihin lisää, jotta saadaan parempaa hakukonenäkyvyyttä.
     
  2. Tekisin sivuille kiinnostavaa sisältöä ja liidejä houkuttelevia toimintapainikkeita (joiden avulla vierailijat voisivat ladata ilmaista sisältöä, tilata uutiskirjeen tarjouksineen, liittyä jäseneksi ja saada alennusta tms.). Näin vierailijat viihtyisivät sivuilla kauemmin. Ja tietenkin seuraisin näiden sivujen kävijöiden määriä. Tutkisin myös millä laitteilla näitä konversioita on tehty. Jonkin ajan kuluttua mobiililaitteilla sivustolla käyvien määrä voi nousta, jolloin olisi syytä pystyä palvelemaan heitä mobiiliystävällisellä versiolla.
     
  3. Ottaisin heti käyttöön enemmän Google Analyticsin ominaisuuksia kuten ne työkalut, joilla voisin nähdä jotain tietoja sivujen sisällön kiinnostavuudesta, esimerkiksi millä sivuston osalla vierailijat eniten käyvät (kertoisi mikä on paras sivu tai vastaako omaa käsitystäni mielenkiintoisimmasta sisällöstä). Lisäksi haluaisin tietoa konversiosta, eli asettaisin tavoitteita  ja seuraisin niiden toteutumista. Minua kiinnostaisi esimerkiksi markkinointikampanjojen tulokset eli haluaisin tietää, klikkaavatko kävijät banneriani, ovatko kiinnostuneita lataamaan ilmaisen e-kirjan tai tilaamaan uutiskirjeen. Tämä olisi konversiopisteen tehokkuuden seurantaa.

Hm...nyt olisi kiva tietää, mitä sivuja oikein analysoin....? Takahikiän joukkoliikenteen aikatauluhaun tuloksia tai veroviraston kotimaanpäivärahasivuja...? Jotain sangen tylsää kuitenkin.

Hakukoneoptimoinnin rautalankaversio



Hakukoneoptimointi vaikuttaa olevan todella oleellinen juttu internetmarkkinoinnissa. Se tulee vastaan joka lähteessä. Ilmeisen tärkeä käsite meidän kaikkien ymmärtää siis. Miten selitää hakukoneoptimointi 6-vuotiaalle? Niin että se vielä ymmärtäisi...No, yritetään. 

"Nykyään ihmiset etsivät paljon tietoa netistä ja haluavat myös tehdä ostoksia siellä. Jos haluaa olla hyvä ja menestyä netissä, pitää osata sellainen juttu kuin hakukoneoptiomointi. 

Kuva: SEOPlanter

Mitä hakukoneoptimointi on?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa sitä, että yritys löytyy helposti ja on noussut korkealle Googlessa tai jossain muussa hakukoneessa. Yleensä puhutaan vain Googlesta, koska sitä käytetään niin paljon. Yrityksen sivut on helppo löytää, kun ne tulevat ensimmäisinä ja korkealla hakutuloksissa. 

Mistä sitten tietää, että korkealla? No, se selviää kun avaa koneen ja etsii Googlesta jotain asiaa, esimerkiksi ”New Yorkin matka”, niin se firma, joka on onnistunut hakukoneoptimoinnissa, eli saamaan itsensä sijoittumaan korkealle Googlen listauksissa, on ylhäällä ja ensimmäisenä hakutuloksissa. 


Ensimmäiset kolme sijoitusta ovat ne parhaimmat, vähän niin kuin urheilussakin. Palkintosijoja! Vähintään pitäisi tällä optimoinnilla päätyä TOP 10-joukkoon. Niin ihmiset löytävät yrityksen ja se menestyy...ja myy paljon matkoja New Yorkiin!
Katso vaikka, kun laitetaan ”New Yorkin matka” tohon hakulaatikkoon, niin noiden mainostajien jälkeen heti ensimmäiseksi tulee Tjäreborg (se on iso matkojen järjestäjä) ja sen jälkeen heti toinen iso matkanjärjestäjä Aurinkomatkat. Ne ovat tehneet hakukoneoptimoinnin oikein ja saavat paljon kävijöitä sivuilleen, koska niitä ekana olevia linkkejä yleensä klikataan eniten. Ne sellaisessa vaaleanlilassa laatikossa olevat ennen sitä Tjäreborgin tarjousta ovat mainostajia, jotka ovat ostaneet paikkansa. Se ei ole hakukoneoptimointia vaan hakusanamainontaa. Hakukoneoptimointia voi tehdä ihan itsekin, kun vaan osaa ja on aikaa.  

Miten sitten tehdään sitä hakukoneoptimointia?

Miten se sitten tehdään? No, siihen tarvitaan oikeita avainsanoja, joita käytetään hakusanoina tai hakusanapareina. Sivuja optimoidaan juuri siksi, että ne löytyisivät näillä hakusanoilla. Yrityksen pitää tehdä oikein avainsanalista, jonka avulla se tavoittaa asiakkaita. Sen pitää tietää mitä se itse haluaa ja myös mitä asiakkaat ajattelevat, haluavat ja etsivät.  

Kuva: FindYourSearch

Mistä tietää, mikä on oikea avainsana?


Yrityksen pitää miettiä, millaisilla sanoilla ihmiset alkavat etsiä tietoa Googlesta. Pitää olla varautunut mahdollisimman monenlaisiin hakusanoihin. Yhden sanan avainsanoilla ei pääse korkealle, joten kannattaa satsata sanapareihin. On myös sellaisia pitkän hännän hakulauseita, jotka ovat vaikeasti arvattavia tai outoja sanayhdistelmiä. Joskus ihmiset nimittäin hakevat erikoislla hakusanoilla ja niiden yhdistelmillä, kun haluavat etsiä lisää tietoa tai ostaa jotain. Jos yritys on onnistunut laittamaan sellaisia erikoisempia sanapareja avainsanoikseen, löytyvät sen sivut paremmin kuin muiden, jotka eivät ole keksineet laittaa näitä pitkähäntäisiä avainsanoikseen.  


Miten niitä avainsanoja käytetään?

Yritys voi nostattaa omaa sijoitustaan hakukoneessa, jos se käyttää samalla sivulla useita kertoja avainsanoja (otsikoissa, verkko-osoitteessa, tekstissä, kuvissa). Sivujen sisältö pitää siis rakentaa näiden avainsanojen ympärille, niin sivut löytyvät ja näkyvät paremmin Googlen listassa. Kun Googlesta sitten painetaan tätä Tjäreborgia siitä listasta, niin se menee suoraan New Yorkin matkan sivulle. Siellä on paljon lisälinkkejä ja jakonappuloita.  

Kuva: FindYourSearch

Miten linkit toimivat?

Tekstiä kannattaa olla paljon ja sivustojen pitää sisältää hyviä linkkejä muihin sivustoihin sekä oman sivuston muihin sivuihin. Tosiaan, nämä linkit ovat mielettömän tärkeä juttu. Jos sivuille on linkkejä muiden sivuilta, hakukone löytää sivut ja ihmiset päätyvät helposti sinne. Pitää tarjota avainsanalinkkejä. Jos yritys haluaa antaa lisätietoja New Yorkin matkasta, ei kannata kirjoittaa omille sivuille ”lue lisää tästä” vaan ”Lisää New Yorkin matkasta”.  

Linkkejä pitää olla paljon, mutta niiden pitää olla myös hyviä. Muutenkin kannattaa esimerkiksi pyytää linkitystä omiin sivustoihin niiltä, joiden kanssa tekee yhteistyötä ja kommentoida tärkeitä blogeja. Näin tulee lisää hyvälaatuisia linkkejä ja juuri sellaisia omille sivuille sisääntulevia linkkejä, joista Google tykkää. Jos vaikka on tehnyt yhdessä töitä jonkun ison firman tai koulun kanssa, voi pyytää heiltä linkkiä omille sivuilleen. Isot yritykset ovat sellaisia laatulinkkejä. Niin, ja sitten omille sivuille voi hankkia linkkiankkurin.



Mikä on linkkiankkuri?

Linkkiankkuri on sellainen sivusto, joka kiinnostaa toisia niin paljon, että he ehdottomasti haluavat linkittää sen omiin sivuihinsa. Näin lisätään niitä sisääntulevia linkkejä. Kannattaa tehdä omista sivuista niin mielenkiintoiset, että ihmiset olisivat kiinnostuneita sivuista ja viettävät siellä kauan aikaa. Google tykkää siitä, että ihmiset viihtyvät pitkään, ja siiitäkin sijoitus paranee. Kun nettisivut toimvat hyvin, ihmiset yleensä viihtyvät ja hakukoneelle ollaan ystävällisiä. 

Tärkeää on siis oikeat avainsanat, tekstisisältö ja varsinkin ne linkit.

Ymmärsitkö nyt tän hakukoneoptimoinnin?"




 
Lähteet: 
Chaffey, D. & Smith, PR. 2013. Emarketing Excellence - planning and optimizing your digital marketing.

Liidien hankkimisen merkitys ja metodi



Internetmarkkinoinnin terminologia on värikästä luettavaa. Uusia sanoja vilisee. Hakukoneoptimointi, konversio, widgetit ja gadgetit, ländärit....sekä liidit. Jos haluaa päästä hyvään alkuun olisi syytä ymmärtää jotain liideistä. Ja niihin liittyvät erittäin läheisesti myös ländärit ja konversio. Joten aloitetaan: 


Kuva: zaneology

Mitä liidit ovat?

Liidit ovat potentiaalisia asiakkaita. Liidit ovat henkilöitä, jotka ovat jollain tapaa osoittaneet kiinnostusta yrityksesi tuotteita tai palveluita kohtaan. He voivat olla messukävijöitä, jotka ovat jättäneet yhteystietonsa lomakkeeseen, jossa kysyttiin myös seuraavan matkan kohdetta. He voivat olla verkkosivuilla käyneitä, jotka tilaavat uutiskirjeen. Yritys voi lähestyä näitä henkilöitä helpommin kuin sattumanvaraisesti valittuja yksilöitä. Yritys haluaa hankkia liidejä, koska niistä voi tulla yrityksen asiakkaita seuraavan kaavan mukaan: Tuntemattomat > Vierailijat > Liidit > Asiakkaat > Promoottorit.

Liidit ovat aivan asiakashankinnan keskiössä. Uppo-oudoista ja sivuilla joskus vierailleista voi tulla liidejä, jotka sitten taas voivat muuttua asiakkaiksi. Kun asiat hoidetaan oikein, tulee asiakkaista niin tyytyväisiä saamiinsa palveluihin, että he ryhtyvät itsekin aktiivisesti markkinoimaan yritystä, esim. sosiaalisessa mediassa ja blogeissa. Heistä tulee kuin uskonnollisessa hurmoksessa olevia evankelistoja, jotka linkittävät eteenpäin yrityksen ilosanomaa.




Kuva: jules:stonesoup

Miksi liidejä pitää hankkkia?

Internetmarkkinoinnissa mukana olevan yrityksen on elintärkeää hankkia liidejä, sillä niiden avulla saadaan aikaan tulosta ja voidaan jatkaa liiketoimintaa. Kannatta keskittää markkinointiponnistuksensa niihin, jotka jo oikeasti ovat osoittaneet kiinnostustaan yritystä kohtaan eikä tavoitella summamutikassa uusia kävijöitä.

Monet yritykset tähtäävät pieneen määrään laadukkaita liidejä. Ne voivat muuttua tärkeiksi asiakkaiksi, joilla on potentiaalisesti paljon sananvaltaa kaveriensa ja yhteisöjensä parissa. Yritykselle on lottovoitto saada joku vaikutusvaltainen bloggari liidikseen ja edelleen asiakkaakseen (ja varsinkin promoottorikseen). Tämän kautta voidaan saada lisää faneja ja seuraajia sekä ilman muuta uusia liidejä ja asiakkaita. Laadukkaisiin liideihin kannattaa panostaa.  


Kuva: Colourful.Threads

Miten liidejä hankitaan?

Liidit pitää ensin saada koukkuun! Internetmarkkinoinnin maailmassa liidejä hankitaan ländäreillä ja tiedonhankinnan kautta. Yritys voi mainostaa esimerkiksi verkko-, Facebook- tai blogisivuillaan vaikkapa bannerilla, jota klikkaamalla sivulla kävijä päätyy ländärille (landing page).  Ländärissä voi olla yhteystietolomake. 

Yhteystietolomakkeen kautta voi saada mm. etunimen, sukunimen, tittelin, yrityksen nimen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen sekä mahdollisesti jotain muuta oleellista (koska yritys tietää kohderyhmänsä, kannattaa kysyä jotain sellaista, mikä tekee seuraavasta kontaktista liidiin vielä personoidumpaa). 

Yhteystietolomakkeen täyttämällä voi vierailija saada erikoistarjouksen tai -alennuksen. Tarjouksen tulee olla tätä tulevaa liidiä houkuttava ja tarjota tarpeeksi kiinnostavaa lisäarvoa, jotta hän on valmis luovuttamaan yhteystietonsa. Tätä yhteystietojen lähettämistä kutsutaan toimintakehoitukseksi eli CTA:ksi (call-to-action), joka yleensä on ”lähetä”-, ”varaa”-, ”tilaa”- tai ”osta” -painikenappi ländärillä. Ja painamalla sitä vierailijasta tulee liidi. Liidille voidaan lähettää personoituja tarjouksia ja saada hänet sitoutettua yrityksen asiakkaaksi. Google Analyticsin avulla voi sitten asettaa tavoitteeksi näiden sivujen seuraamisen ja asettaa ne konversiopisteiksi. Konversiota tapahtuu, jos tehdään haluttu toiminto, esim. yhteystietojen antaminen.

Yrityksen kannattaa panostaa yhteystietolomakkeen kysymyksiin, sillä vastausten perusteella voi arvioida liidien sopivuutta ja laatua. Ländäreiden tulee myös sopia kunkin internetkanavan tarpeisiin, joten Facebook-ländäri on varmasti erilainen kuin verkkosivun ländäri. Facebookin kautta tulevat haluavat ehkä lisätietoa yrityksestä yleensä (ja voivat haluta ladata sähköisen oppaan tai saada uutiskirjeen), mutta verkkosivuilla pidemmälle ehtineet varmasti jo tietävät enemmän ja heidän tarpeensa ja toiveensa ovat kenties jo tarkempia (joten heille voi lähettää erikoistarjouksen verkkosivuilla olevasta Botswanan safarimatkasta yhteystietoja vastaan).



Kuva: ota_photos

Napilla tuloksiin

Yrityksen blogipostauksissa ja  muussa sähköisessä markkinoinnnissa kannattaa aina käytää CTA-nappia. Näin kävijöistä saa potentiaalisia asiaakkaita ja myöhemmin sitten ostavia asiakkaita. Jos blogissa kerrotaan tulevasta matkasta, olisi syytä hyödyntää tilaisuus syventää suhdetta potentiaaliseen liidin ja tarjota ainakin sähköistä materiaalia, jossa matkaa kuvataan tarkemmin, tai jopa mahdollisuus varata matka blogista lähtevällä ländärillä ja siinä olevalla CTA-napilla. Eri kanavien kautta tulevat liidit voivat myös päätyä eri sivustoille painamalla CTA-nappia.   

Ländäri on oiva tapa viedä yrityksen markkinointiviestintää eteenpäin. Siinä voi lyhyesti ja ytimekkäästi korostaa yrityksen arvoja tai asiakaslupausta, jotta tuleva liidi vakuuttuu yrityksestä. Pitää myös huolehtia siitä, että CTA-nappi on tarpeeksi suuri ja liidiksi muuttuminen on näin helppo ja miellyttävä kokemus. Yrityksen kannalta se voi myös olla vaivatonta, sillä liidien hankitaan tarvitaan vain yksi tarjous (esim. vain uutiskirje) ja vain yksi ländäri! Liidin saatuaan on hyvä muistaa kiittää liidiä yhteystiedoista samalla kun lähettää tälle luvatun tarjouksen. 

Eli nyt vain yhteystietolomakettani täyttämään, jotta saan Sinut liidikseni ja voit kertoa itsestäsi lisää!

Lähteet: HubSpot                  
Chaffey, D. & Smith, PR. 2013. Emarketing Excellence - planning and optimizing your digital marketing.